wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

.

Instagram

wtorek, 16 października 2012

Chleb z musztardą, miodem i otrębami - mój wypiek na World Bread Day

Czy pieczenie chleba w nowiuteńkim piekarniku to szaleństwo ? Być może, ale przecież kto jak nie ma ryzyka to nie ma zabawy, prawda ? Rano przepaliłam urządzenie żeby pozbyć się zapachu smarów i zagniotłam ciasto żeby chlebek miał czas wyrosnąć. Bardzo opornie współpracował, ale fakt, że ja ręki do pieczywa nie mam . . . może nawet nie tyle ręki co cierpliwości. Jakoś jednak się udało i chlebek wyszedł pachnący i pyszny - pokazuję jeszcze nie przekrojony bo musiał przestygnąć a potem to już było za ciemno . . .  Piekłam go dołączając do akcji Zorry czyli  7. edycji World Bread Day i naszej polskiej na FB.



składniki:
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 240 g mąki pszennej typ 450 
  • 30 g otrąb pszennych prażonych
  • 7 g drożdży suszonych 
  • szczypta cukru
  • ok. 230 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 110 g miodu spadziowego, płynnego
  • 80 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy 
sposób przygotowania: drożdże rozmieszałam z pięcioma łyżkami wody, szczyptą cukru i 1 łyżeczką mąki pszennej, zostawiłam na 10 minut. Resztę mąki pszennej i mąkę żytnią przesiałam do miski, dodałam sól i otręby, wymieszałam. Do mieszanki sypkich składników dolałam spienione drożdże, miód wymieszany z musztardą oraz resztę wody i olej, zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut.



Uformowane w kulę odstawiłam  do wyrośnięcia w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stało wyjęłam je na oprószony mąką blat, rozpłaszczyłam na prostokąt i złożyłam boki do środka formują podłużny bochenek. Foremkę ceramiczną do pieczenia o wymiarach 25 x 17 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam ciasto. Ponownie ostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrósł nacięłam go kilka razy, posmarowałam wodą i posypałam niewielką ilością otrąb. Piekłam go ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół, na dole piekarnika postawiłam miseczkę z wodą. Po upieczeniu wystudziłam na kratce.

Zainspirował mnie TEN przepis 


World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

15 komentarzy:

  1. musztarda? ciekawa jestem jak to smakuje. chociaż chyba obawiałabym się sama spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, ta musztarda daje tylko posmak - chleb nie jest ostry a dzięki dodatkowi miody raczej słodkawy - mnie bardzo smakuje

      Usuń
  2. och, jaki cudowny chleb. zjadłabym kromkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chleb z musztardą francuską, szczególnie do wytrawnych tostów. Chlebek piękny! nawet z ręcznika flaga wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o popatrz, faktycznie :) niezamierzone, ale jakoś tak patriotycznie się złożyło :)

      Usuń
  4. nic mi nie mów o nowych piekarnikach. właśnie jestem na etapie oswajania niemieckiego wynalazku, o ironio, kiepskiej konstrukcji ;)

    dodanie do chleba musztardy to dla mnie nowość. ale czuję podskórnie, że chleb musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebek w środku nieco gliniasty, ale to przez tę żytnią mąkę chyba. Za to w smaku super, słodkawy i pyszny, z grubą i chrupiącą skórką. A piekarnik, cóż . . . stary działał kiepsko, ale znałam go jak zły szeląg a do tego muszę się przyzwyczaić co pewnie trochę czasu zajmie . . .

      Usuń
  5. Wspaniale wygląda :)
    Powodzenia z nowym piekarnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój wypiek. Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki zgrabny i skórkę ma wypieczoną jak lubię . Spróbuję w najbliższym czasie taki zrobić bo bardzo mi się podoba. Ciekawe czy w maszynie do chleba by wyszedł, przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsystencję miał trochę gliniastą, wilgotną, ale ja taki lubię :)

      Usuń
  9. Upiekłam dzisiaj ten wspaniały chlebek tylko coś mi wyszedł słodki, czy taki ma być?? Zapomniałam naciąć ale nic to zje się.

    pozdrawiam

    Halina z Nowego.S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dodatek miodu sprawia, że ten chleb jest słodkawy

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu na moim blogu. Ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj ? Zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izakulinska@o2.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...